tisdag 10 februari 2009

Blogg A - Nyhetsvärdering Händelse 2 av 2

Allmänheten måste informeras

Även om man redan som barn lär sig att man ska vara försiktig när det är halt, så varnar tidningarna för halkrisken. Det tycker väl ingen är underligt. Det varnas i all välmening och väderförhållanden berör ju många.

Nyheten från SMHI via TT i eftermiddags läses rutinmässigt av redaktionspersonalen runt om i landet. I vissa fall plockas den upp via länk till den egna nyhetssajten, i andra fall skriver man egna artiklar utifrån olika vinklar.

Väderleksrapporter anses viktigt för publiken att veta. Om man förvarnas kan man ändra sina planer och därmed undvika olyckor och skada på personer och föremål. Och man kan minska risken för trafikkaos, som i sin tur tar resurser från samhällstjänster och kostar skattemedel. I allmänhetens tjänst informerar medierna. Men, det är ju intresant också - särskilt om man lyckas få till en bra vinkel.

Några vinklar jag funnit är:
  • Under tisdagskvällen var det mer korta varningar om det oväder som härjat i Frankrike, och som väntas in över södra Sverige.
  • E-on går ut via Newsdesk med ett meddelande att man ar bra koll på läget, men att vissa hushåll kan störas av elavbrott. Här handlar det om PR.
  • Under onsdagsmorgonen rapporterar DN att ovädret nu nått Sverige, och Polisen förklarar att svenskarna denna gång verkar ha förtått att det där vita kräver försiktighet. Få olyckar har skett än så länge. Lite berömlig vinkel!
  • GP skriver om att göteborgarna knapp kommer att märka av vädret, och att fint sportlovsväder väntar. Lite trevligare vinkel!

Och det som är så bra med oväder är att det får konsekvenser, och nyheter om oväder går att kroka på dagarna efter. För det som hänt är ju ännu mer intressant att läsa. Herregud, vilken olycka i Skövde!!! Och så klok den lille pojken var, som gömde sig under klippavsatsen när snöovädret kom! Om djur läser också gärna. Tåligt och tjurskalligt vände highland cattle-djuren baken mot den piskande vinden som drog in över Höganäs kullar! Ja, väder och oväder kommer nog alltid att få oss att läsa tidningen och se på TV- och websändningar.

Men vem vet, än känner jag inte av något oväder - och det kanske blåser över. Men det har i alla fall engagerat såväl journalister som publik.

4 kommentarer:

  1. Ja, vad brukar man prata om när man inte har något att prata om, jo vädret! Vädret är något som påverkar alla och som är av allmänt intresse. Ska jag kunna ta den där planerade promenaden imorgon, eller kommer det storm? Typ.
    Och som du säger går det alltid att göra en uppföljning på det som hände eller inte hände på grund av vädret.

    SvaraRadera
  2. Lena,
    Dina aningar om ugglor i reaktorvattnet tycker jag är klarsynta och intressanta - jag antar att din PR-kunskap gör dig extra uppmärksam på just sådant. Då känner du säkert också till de olika studier som pekar på att så mycket som 70 eller kanske till och med 80 procent av mediernas innehåll är initierat av en aktiv källa via pressmeddelanden eller med förfinade planteringsmetoder ...
    Denna aspekt av nyhetsvärderingen tas upp lite för sällan tycker jag!
    /Mia

    SvaraRadera
  3. Ja, vädret är viktigt för oss här i Norden. Jag förundras ständigt av oss som bor här i norr att vi faktiskt bor kvar och inte har "flytt" till varmare breddgrader.

    Vädret går alltid att diskutera och det är intressant att man kan lyckas ge olika vinklingar på det och att folk verkligen läser. Samtidigt är det av vikt eftersom vi inte vill köra ihjäl oss på en hal vägbana eller ge oss ut i full storm. Vädret är någonting som vi ständigt påverkas av, inte kan göra något åt utan bara måste acceptera och rätta oss efter. Som i Louisiana när Katrina drog fram var människan bara en bricka i ett spel som bara kunde vänta på att ovädret skulle dra över. Vädret är en makt som vi måste lära oss att bemöta och inte ständigt bli tagna på sängen, i vårt fall stormen Gudrun.

    SvaraRadera
  4. Kul att du kopplat på väderrapporteringen. Tror att vi ibland betraktar den som så självklar att vi inte riktigt räknar in den som nyhet. Väder berör oss alla vare sig vi vill eller inte. Vi kan inte heller påverka det men vi kan, som du skriver, förbereda oss.

    Mattias J

    SvaraRadera